top of page

Διατροφική και Θεραπευτική αξία του Μελιού

Το μέλι, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων (F.A.O.) ορίζεται ως το φυσικό προϊόν που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera L. από τη συλλογή νέκταρος, φυτικών χυμών και εκκρίσεων εντόμων από ζωντανά μέρη του φυτού (μελίτωμα), τα οποία μετατρέπουν και αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους μέχρι να ωριμάσουν. Οι κατεργασίες που υφίσταται το νέκταρ ή το μελίτωμα μέσα στην κυψέλη προκειμένου να μετατραπεί σε μέλι είναι οι εξής:

-συμπύκνωση (ενεργητική ή παθητική) προκειμένου το ποσοστό της υγρασίας του από 60-65% να μειωθεί σε 14-17%.

-προσθήκη ενζύμων με τα οποία διασπάται το άμυλο και άλλες ουσίες.

-εμπλουτισμός με πρόσθετα ένζυμα όπως διαστάση και ιμβερτάση καθώς και οργανικά οξέα.

Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Περιέχει μια πληθώρα συστατικών, όπως σάκχαρα, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες, που είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο:

  • Η φρουκτόζη και η γλυκόζη, που είναι τα κυριότερα σάκχαρα του μελιού, αφομοιώνονται πιο εύκολα και γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με άλλα της ίδιας κατηγορίας. Η αποθήκευση μάλιστα της φρουκτόζης στο συκώτι ως γλυκογόνο είναι η απαραίτητη διαδικασία παραγωγής γλυκόζης στον οργανισμό μας, δηλαδή του βασικότερου καύσιμου από το οποίο παρέχεται η απαιτούμενη ενέργεια καθημερινά.

  • Τα μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, χλώριο και νάτριο) που περιέχει το μέλι βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών και στη πήξη του αίματος.

  • Τα ένζυμα (διαστάση, καταλάση) είναι καταλύτες σε πολλές αντιδράσεις του οργανισμού που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση ελεύθερων ριζών που είναι επιβλαβείς έτσι δρουν ως αντιοξειδωτικά.

  • Οι βιταμίνες Α, Β1, C, ριβοφλαβίνη κ.ά. βρίσκονται σε μικρή ποσότητα αλλά συμβάλλουν στην απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό και γενικότερα στην καλή λειτουργία του.

Έχει αναγνωριστεί λοιπόν, η θεραπευτική του αξία του μελιού στην καθ’ έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού. Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία,τους πονόλαιμους ενώ σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.

Τέλος, όσον αφορά τη συμβολή του μελιού στην ανθρώπινη διατροφή, από μετρήσεις που έγιναν από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. βρέθηκε ότι το μέλι έχει κατά μέσο όρο 300 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Ελληνική Παραγωγή και Ποικιλίες

Τα διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην χώρα μας χαρακτηρίζονται από ξεχωριστό άρωμα και πυκνότητα, χάρη στο εξαιρετικό Ελληνικό κλίμα αλλά και το ευνοϊκό βοτανικό περιβάλλον στο οποίο οι μέλισσες κάνουν μία καλή συγκομιδή από ποικιλία φυτών που δίνουν γύρη και μέλι. Τέτοια μέλια έχουν αποδειχτεί με αναλύσεις πως σπάνια προσβάλλονται από μικρόβια και έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Το 60-65% περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής μελιού προέρχεται από δάση Πεύκων και ένα μικρό ποσοστό από Βελανιδιές και δάση Ελάτης. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο και γνήσιο σίδηρο.

Σήμερα στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 1.400.000 μελισσοσμήνη εγκατεστημένα σχεδόν στο σύνολό τους σε ευρωπαϊκές κυψέλες με την ετήσια παραγωγή μελιού να ανέρχεται στους 14.000 τόνους. Ο συνολικός αριθμός των μελισσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 8.777.000 και η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση με 15,72% μετά την Ισπανία και Γαλλία. Με τον κλάδο αυτό ασχολούνται 27.000 μελισσοκόμοι από τους οποίους οι 5.000 περίπου είναι επαγγελματίες. Οι υπόλοιποι είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν ερασιτεχνικά αλλά με το ίδιο παθός και αγάπη κατάφεραν να συνεισφέρουν με τον πέρασμα του χρόνου στο συνολικό εμπόριο.

Μία τέτοια επιχείρηση είναι και η ΗΛΕΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ των κ. Ιωάννη και Γεωργίου Στεφανόπουλου με έδρα τον Πύργο του Νομού Ηλείας και ιστορία που ξεπερνά τον μισό αιώνα.

Η αρχή της επιχείρησης περιλαμβάνει τον εμπνευστή της κ. Σεβαστιανό Νικόλαο Στεφανόπουλο όπου το 1936 επένδυσε ως φοιτητής ακόμα, στην Μελισσοκομική Σχολή του Αμαρουσίου και κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό οικογενειακό θησαυρό που κληροδοτήθηκε 34 χρόνια μετά στον ανιψιό του. Σήμερα έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς η οποία τίμησε την επιχείρηση με μεγάλη αφοσίωση στην παράδοση και στις αξίες της ορθής παραγωγής μελιού και συνεχίζει να προσφέρει για μισό αιώνα προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Στην Ηλειακή Μελισσοκομία μπορείτε να βρείτε Μέλι Ελάτου Βυτίνας και Πευκόμελο Εύβοιας μέχρι Γύρη, Βασιλικό Πολτό και φυσικό κερί.

Επισκεφτείτε το νέο μας website.. www.iliakimelissokomia.gr

Προτεινόμενα 
Αρχείο
bottom of page