top of page

Βασιλοτροφία

Σε ένα μελίσσι η βασίλισσα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο και η απόδοση του μελισσιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ποιότητά της.

 

 

  Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΣ - Cecropia - (Κεκρόπια)

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Η κεκρόπια  φυλή είναι η αρχαιότερη στον ελληνικό χώρο. Πρόκειται για αυθεντική ελληνική φυλή μαζί με   την Μακεδονική. Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος από     όλες τις φυλές. Είναι λεπτή με σκούρο χρώμα πυκνό τρίχωμα και προβοσκίδα που φτάνει τα 6.8 χιλιοστά.

 

 Oι βασίλισσες μας επιλέγονται με βάση τα παρακάτω  στοιχεία:   

·         Η κληρονομικότητα (γενετική σύσταση)

Απομονώνουμε και διατηρούμε μία φυλή της οποίας τα ανατομικά χαρακτηριστικά και ο βιολογικός κύκλος είναι γνωστά και καταγεγραμμένα μέσα σε ένα κατάλληλα οργανωμένο περιβάλλον. Τα χαρακτηριστικά αυτά μεταδίδονται απο γενιά σε γενιά μεσω της μεθόδου  της φυσικής γονιμοποίησης δημιουργώντας νέους απογόνους (βασίλισσες, κηφήνες) με άριστες ιδιότητες. Οι βασίλισσες μας προέρχονται από τα πιο δυνατά, υγιή και παραγωγικά μας μελίσσια,  ώστε να έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά (μεγάλη παραγωγή μελιού, μειωμένη επιθετικότητα, μικρή προδιάθεση για αρρώστιες, κ.ά.).

 

 

·        Η  ηλικία
Επιλέγουμε νέες ηλικιακά βασίλισσες ώστε να έχουν τη δυνατότητα  να γεννούν μεγάλο αριθμό αυγών (νέες εργάτριες), με σταθερό ρυθμό για να επιτυγχάνεται η γρήγορη ανάπτυξη του μελισσοσμήνους.

 

 Άρα, τα χαρακτηριστικά της βασίλισσας μας είναι :

 

·  παράγει πολύ μέλι ειδικά στις πρόωρες ροές μελιού την Άνοιξη

·  δημιουργεί πολλά πλαίσια συμπαγή γόνου με καλή εμφάνιση. 

·  αναπτύσσει εκρηκτικά μεγάλες κοινωνίες

·  χτίζει κελιά στο ενδιάμεσο των κηρηθρών

·  καλή παραγωγός μελιού

·  εξαιρετικά οικονόμα μέλισσα με μεγάλη αντοχή στον κρύο του χειμώνα

·   πετά δυνατά και μακριά για αναζήτηση τροφής

·    μικρή τάση για σμηνουργία.

 επίσης,

 

·        ΙΔΑΝΙΚΗ για τη χρήση στη διασταυρωτική αναπαραγωγή, καθώς   δίνει στους απογόνους υψηλή γονιμότητα με καλή και όχι   επιθετική ιδιοσυγκρασία

Διαθέτουμε ΑΡΙΣΤΕΣ  Βασίλισσες, που έχουν τη      δυνατότητα να δημιουγήσουν δυνατά μελίσσια, που    θα είναι ικανά :

 

·        να παράγουν πολύ μέλι

·        να είναι ανθεκτικά έναντι των ασθενειών 

·        να αντιμετωπίζουν εύκολα τους εχθρούς 

·        να ανταπεξέρχονται τις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα

·        να είναι ήρεμα,  ώστε να διευκολύνονται οι μελισσοκομικοί         χειρισμοί

 

ΚΕΚΡΟΠΙΑ
ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ
ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ
ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ

Οι βασίλισσες αποστέλλονται με ασφάλεια σε ειδικό κλουβάκι .

ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ
ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ

Μελισσοκομία 

ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ

Οι παραφυάδες μας αποτελούνται από 5 τελάρα πληθυσμού,  εκ των οποίων τα 3 είναι με γόνο.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη σύγχρονη μελισσοκομία εφαρμό­ζονται τεχνικές μέθοδοι που επιτρέπουν στο με­λισσοκόμο να πολλαπλασιάζει τα μελίσσια του και την παραγωγή. Οι μέθοδοι αυτοί εί­ναι γνωστές ως διαίρεση των μελισσιών και ως σχηματισμός παραφυάδων. Με τον όρο διαίρεση εννοούμε το χώρισμα του μελισσιού σε δύο ίσα μέρη, ενώ με τον όρο παραφυάδα εννοούμε την αποκοπή ενός ή περισσοτέρων μικρών τμημά­των από ένα δυνατό μελίσσι και το σχηματισμό μικρών μελισσιών.Με το σχηματισμό παραφυάδων αποβλέπου­με στην παραγωγή νέων μελισσιών και την παραγωγή μελιού α­πό πρώιμες και όψιμες μελιτοφορίες.Να τονίσουμε πως ο σχηματισμός των παραφυά­δων απαιτεί  γνώση,φροντίδα και εμπειρία.

    Από την ποιότητα των βασιλισσών εξαρ­τάται η ποιότητα των μελισσιών που θα προκύ­ψουν. Αυτό προυποθέτει τη δημιουργία βασιλικών κελιών που προέρχονται απο τα πιο δυνατά μας μελίσσια, τα οποία μας δίνουν καλές ποσότητες μελιού τα τελευταία χρόνια και που δεν  έχουν παρουσιάσει κανένα πρόβλημα με ασθένειες.

 

Οι βασίλισσες των μελισσιών που επιλέγονται έχουν τα
χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται στο διπλανό πλαίσιο. Βασίλισσα νέα ηλικιακά, που προέρχεται από τα πιο δυνατά, υγιή και παραγωγικά μας μελίσσια, ώστε να έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά (μεγάλη παραγωγή μελιού, μειωμένη επιθετικότητα, μικρή προδιάθεση για αρρώστιες, κ.ά.)

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ

 

Η κατάλληλη εποχή για αγορά παραφυάδων  είναι η άνοιξη, καθώς είναι η περίοδος που επιτρέπεται η φυσική διαίρεση των μελισσών.

 

Ωστόσο, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς μπορούμε να παρέχουμε παραφυάδες σε νέους και έμπειρους μελισσοκόμους κατόπιν επικοινωνίας με το παραγωγό.

 

Για μεγάλες ποσότητες θα πρέπει να προπαραγγείλετε και, ανάλογα με την εποχή, μπορούμε να κάνουμε καλύτερες τιμές.

ΕΛΕΓΧΟΣ

 

Κάθε έλεγχος γίνεται δεκτός πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά. Μάλιστα σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το μελισσοκομείο μας πριν από την αγορά, όχι μόνο για έλεγχο, αλλά και για να μας γνωρίσετε και να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία.

 

 Τα μελίσσια συνοδεύονται από πιστοποιητικά υγείας και όλα τα νόμιμα έγγραφα που προβλέπονται για την πώλησή τους

 

Πως μπορεί να γίνει η μεταφορά;

Ο καταλληλότερος τρόπος είναι να μας φέρετε τις άδειες σας κυψέλες για άμεση μετάγγιση και μεταφορά στο μελισσοκομείο σας την επόμενη μέρα, ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε απώλεια μελισσών

 (επιλογή την οποία και προτείνουμε).

Εγγυόμαστε τη μεταφορά και τη παράδοση των μελισσοσμηνών σε μακρινούς  ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς.

Για μεγάλες ποσότητες θα πρέπει να προπαραγγείλετε και ανάλογα με την εποχή μπορούμε να κάνουμε και καλύτερες τιμές. 

ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ
bottom of page