Μελένια γλυκίσματα Χριστουγέννων

Το ελληνικό γλύκισμα. Μελομακάρονα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Όλοι μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αρχίζουμε και μπαίνουμε στο κλίμα των γιορτών που τόσο αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Τι είναι όμως τα Χριστούγεννα για εμάς τους Έλληνες;

Χριστούγεννα στην Ελλάδα σημαίνει επιστροφή στην παράδοση, οικογενειακές στιγμές, αλληλεγγύη, αγάπη, κάλαντα και πολλά δώρα.

Πέρα όμως από τα παραπάνω όμως εμείς οι Έλληνες, ως λάτρεις της γαστρονομίας έχουμε συνδυάσει αυτή τη τόσο σημαντική εορταστική περίοδο με ένα γλύκισμα απολύτως ελληνικό που έχει φανατικούς και πιστούς φίλους.

Δεν πάει κάπου το μυαλό σας;

-χμ!! Ναι τα μελομακάρονα εννοώ

Αυτό το πεντανόστημο γλύκισμα που λατρεύουμε όλοι πολλοί θα νομίζετε ότι προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων μέλι+μακαρόνι όπως οι περισσότεροι άλλωστε αλλά δεν είναι έτσι.

Η λέξη Μακαρόνι προέρχεται από τη λέξη Μακαρωνία που ήταν ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά. Η Μακαρωνία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη Μακαρία, που ήταν ένα είδος ψυχόπιτας που την πρόσφεραν μετά την κηδεία.

Σας έφτιαξα τη διάθεση;; Σίγουρα

Στα νεότερα χρόνια όμως το γλύκισμα με τη μακαρία βουτήχτηκε σε αγνό ελληνικό μέλι που συμβολίζει την γονιμότητα και τη μακροζωία και πήρε το όνομα μελομακάρονο με αποτέλεσμα να γίνει το επίσημο γλύκισμα των Χριστουγέννων σε όλη την Ελλάδα.

Συνταγή για μελομακάρονα:

  • 2 φλυτζάνια ελαιόλαδο

  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη

  • 1/2 φλυτζάνι νερό

  • 2 κουταλιές σούπας μέλι (Κατά προτίμηση πευκόμελο)

  • 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού

  • 1 κουταλάκι τσαγιού σόδα

  • 1 κουταλάκι τσαγιού μπέικιν πάουντερ

  • 1 κουτάλι σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

  • 1 κουτάλι σούπας κανέλα (σκόνη)

  • 1 φλυτζάνι κονιάκ

  • αλεύρι (όσο πάρει)

  • καρύδια για στόλισμα

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το μείγμα με ελαιόλαδο και πολύ αλεύρι Ψήνουμε στους 200 °C για 20′ με 30′. Μόλις γίνουν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Σε κατσαρόλα βράζουμε το σιρόπι μας: το νερό, τη ζάχαρη,το μέλι, και την κανέλα. Με μια σπάτουλα αφαιρούμε τον αφρό και πετάμε την κανέλα.

Βουτάμε τα μελομακάρονα λίγα λίγα μέσα στη κατσαρόλα για 1′ με 2′.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Καλή σας όρεξη και Μerry Christmas!!

Προτεινόμενα 
Αρχείο

© 2015 Ηλειακή Μελισσοκομία