Νηστίσιμο γλύκισμα (Χαλβάς-ταχίνι-μέλι)

Με το όνομα χαλβάς βρίσκουμε μια ποικιλία από εντελώς διαφορετικά γλυκίσματα τα οποία συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν). Πρώτες ύλες για τους χαλβάδες είναι συνήθως κάποια λιπαρή ουσία (βούτυρο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ταχίνι), άμυλο (νισεστές, σιμιγδάλι, ταχίνι), ενώ σε μερικές χώρες χρησιμοποιούν και υλικά όπως καρότο, ρεβίθι ή παπάγια) και γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι,γλυκόζη, χαρουπόμελο)

Αν και η ονομασία του προέρχεται από την αραβική λέξη hulw (χαλβάς) ο χαλβάς εδώ και πολλά χρόνια είναι το κατεξοχήν εθνικό μας νηστίσιμο γλύκισμα.

Από τους γνωστότερους χαλβάδες είναι ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος, ο φαρσαλινός ή παζαριώτικος, παραδοσιακός χαλβάς των Φαρσάλων, ο περσικός και ο κετέν χαλβάς. Ο χαλβάς από σησάμι (σωστότερα από ταχίνι)

Ο αγαπημένος μας';

Xαλβάς με ταίνι και μέλι φυσικά και γιαυτό αποφασίσαμε να γράψουμε κάτι γιαυτό.

Συνταγή

Υλικά

400γρ ταχίνι

300γρ μέλι

3 κσ ουίσκυ

2 κουταλιες βούτυρο

1κουταλάκι λάδι

Διαδικασία

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα σκεύος μέχρι να γίνουν ένας ενιαίο μιγμα. Αφου δημιουργηθεί το μείγμα μας το τοποθετούμε στο ούρνο και στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

*Σερβίρετε το με μέλι και ξηρούς καρπούς

Προτεινόμενα 
Αρχείο

© 2015 Ηλειακή Μελισσοκομία